Karamel denince aklımıza ilk gelen, tatlıyı sevenler için, eşsiz bir lezzettir. Karamel, özellikle toz şekerin ocakta düşük ısıda yavaş yavaş eritilerek hoş, yumuşak bir kahverengi rengini almasıyla elde edilir. Karamel, tüm dünya mutfaklarında eşsiz bir tatlı ya da tatlı sosu olarak kullanılır, ancak asıl anavatanı Güney Amerika'dır. İlk yapımı orada gerçekleştirilmiştir. Günümüzde, ülkemizde de gerek tatlı olarak gerekse farklı tatlıların üzerine sos olarak çok fazla yaygınlaşmıştır. Hemen hemen gittiğimiz tüm pastanelerde mutlaka karamelli bir yiyecekle karşılaşırız. Karşılaştığımız anda da gerek görüntüsüyle gerekse lezzetiyle ondan kaçmamız mümkün değildir. Karameli ya da karamelli tatlıları dışarıdan satın alabileceğimiz gibi, acil bir misafir geldiğinde ya da tatlı krizlerinin olduğu zamanlarda evde de kolaylıkla yapabileceğiniz pratik, ekonomik ve lezzetli bir tariftir. Karamel tarifi, mutlaka elinizin altında olması gereken bir tariftir. Karamel Malzemeleri
Öncelikle, karamel yaparken yanma derecesini ve rengini net anlayabilmemiz için tencerenizin açık renkte ve yapışmaz özellikte olmasına dikkat edin. Toz şekeri tencereye koyun ve altını kısık bir şekilde açın. Tahta bir kaşık yardımı ile yanlardan altın sarısı rengini alana kadar sürekli karıştırmaya devam edin ve yakmamaya özen gösterin. Daha sonra tereyağını ilave edin. Tereyağı tamamen eridikten sonra beş dakika daha karıştırarak içine taze kremayı da ilave edin. Güzelce karıştırarak on dakika daha kısık ateşte kaynatın ve ocaktan alın. Karameliniz hazır. Ekstra İpuçları
Afiyet olsun! |