Karamelli dondurma, içinde karamel taneleri bulunan ve hem serinletici hem de tatlı bir seçenek sunan özel bir tariftir. Bu tarifin en güzel yanı, evde kolaylıkla kendi malzemelerinizle yapabilmenizdir. Eminim ki tadı damağınızda kalacak ve bundan böyle sık sık yapacaksınız. Yazıyı çok uzatmadan malzemelerine ve yapılışına geçelim. Karamelli Dondurma Malzemeleri
Karamelli Dondurma Nasıl Yapılır? Sütü bir kaba alın ve içine salebi ilave edip karıştırın. Bu karışımı 10-15 dakika bekletin. Ocağa bir tencere koyun ve şekeri ekleyin. Hiç karıştırmadan, şeker eriyene ve altın rengi alana kadar orta ateşte eritin. Ateşi söndürün ve şekilli karamel parçaları yapmak için yağlı kağıt üzerine biraz sıcak karamel dökün, soğumaya bırakın. Bu esnada süt karışımını dikkatli bir şekilde sıcak karamelin üzerine dökün. Karamel çok sıcak olduğu için sıçrama yapabilir. Ardından salepli sütü de ilave edin ve tekrar ateşe alın. Karıştırarak 5 dakika kadar pişirin. Bu esnada karamel donacaktır ve zor eriyecektir. Bekleyin ve ateşten alın. Güzel bir şekilde karıştırmaya devam edin ve soğutun. Mümkünse geniş bir kaba boşaltın ve dondurucuya yerleştirin. 30 dakika sonra dondurucudan geri alıp çatal veya bir el karıştırıcı yardımı ile çırpın. Aynı işlemi birkaç defa tekrar ederek karamelli dondurma yeterli esnekliğe gelinceye kadar bir kapalı kutuda bekletin. Servis etmeden önce 3-5 dakika dışarıda bekletip, elinizde olan dondurma kaselerine doldurun. Yağlı kağıda döküp yaydığınız karamel parçalarını dikkatli bir şekilde alıp karamelli dondurmayı süsleyin. Buna ilaveten küçük parçalar şeklinde kırdığınız karamel parçacıklarını son karıştırmada karamelli dondurmaya katabilirsiniz. Nefis karamelli dondurmanız hazır. Afiyet olsun. |
Muammer
12 Temmuz 2024 CumaKaramelli dondurma yaparken şekeri eritirken dikkat etmem gereken bir püf noktası var mı? Sıcak karamel ile süt karışımını birleştirirken sıçramaması için nelere dikkat etmeliyim?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Muammer,
Karamelli dondurma yaparken şekeri eritirken dikkat etmen gereken birkaç püf noktası var. Öncelikle, şekeri orta ateşte eritirken, sürekli karıştırmaktan kaçınmalısın. Bu, şekerin kristalleşmesini önler. Şekerin tamamen eriyip kehribar rengini aldığından emin olmalısın.
Karamel ile süt karışımını birleştirirken dikkat etmen gereken en önemli şey, karamelin çok sıcak ve akışkan olmasıdır. Sütü yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak eklemelisin. Bu şekilde karamelin sertleşmesini ve sıçramasını önleyebilirsin. Ayrıca, sütü eklerken karamelin sıcaklığının çok fazla düşmemesine dikkat etmelisin, aksi halde karamel topaklanabilir. Dikkatli ve yavaş hareket etmek bu aşamada en önemli unsur.
Afiyet olsun!