Karamel Sos Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Karamel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Karamel Sos

Karamel sos, özellikle Fransız mutfağında sıkça kullanılan bir lezzettir. Fransızlar, karamel sosunu genellikle tuzlu tereyağı ile yaparlar. Ancak, ben karamel sosunu yaparken tuzlu tereyağı kullanmayı tercih etmiyorum çünkü damak tadıma uygun olmuyor. Karamel sosunu özellikle pastalar, dondurma ve sütlü tatlılar yanında çok kullanıyorum. Yapımı oldukça kolay olup, tadı da bir o kadar harikadır. Karamel sosunu hazırlayıp kavanoza koyup belli bir süre buzdolabında bekletebiliyorum; bu da oldukça pratik oluyor. Pastalar, tatlılar ve dondurma eşliğinde sunum yapıyorum. Şimdi oldukça pratik olan karamel sosunun nasıl yapıldığını tarif etmeye çalışacağım.

Karamel Sos Malzemeleri

  • Bir su bardağı toz şeker
  • Elli gram tereyağı
  • Bir su bardağı taze krema

Karamel Sos Nasıl Yapılır?

Karamel sos için bir su bardağı şekeri uygun bir tencere içine koyun ve tencereyi ocağın üzerine alın. Tahta kaşık ile sürekli karıştırarak şekeri eritin. Burada önemli olan nokta, metal kaşık kullanmamaktır. Şeker erimeye başlayıp rengi sarardığında tencereyi hemen ocaktan alın ve içinde topaklanmalar eriyene kadar iyice karıştırın. Daha sonra tekrar ocağa alın ve şekerin biraz daha karamelize olmasını sağlayın. Bu aşamada şekeri yakmamaya özen göstermelisiniz. Şeker karamelize olduktan sonra tereyağını ilave ederek iyice karıştırın. Daha sonra bir su bardağı taze kremayı da ilave ederek yine karıştırın ve bir dakika kadar kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın. Hazırladığınız tereyağlı karamel sosu ayrı bir kaba boşaltın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra karamel sosunuz hazırdır. Pasta ve dondurmalarınızda gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Karamel sosu hazırlarken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta vardır:
  • Şekerin yanmaması için sürekli karıştırın ve dikkatli olun.
  • Tereyağı ve kremayı eklerken dikkatli olun, çünkü karamel sıcak olduğunda hızlıca köpürüp sıçrayabilir.
  • Karamel sosu buzdolabında hava geçirmez bir kapta bir haftaya kadar saklayabilirsiniz.

Karamel sos, sadece tatlılar için değil, aynı zamanda kahve ve sıcak çikolata gibi içeceklerde de kullanılabilir. Ayrıca, meyve dilimleri üzerine dökerek de tüketebilirsiniz. Karamel sosu, lezzetli ve çok yönlü bir sos olarak mutfağınızda mutlaka bulunmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Karamelli Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri

Karamelli Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri

Karamelli Bisküvi Tarifi ve Malzemeleri

Karamelli Bisküvi Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Karamelli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Karamelli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kızıl Karamel Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kızıl Karamel Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Karamelli Çay Tarifi ve Malzemeleri

Karamelli Çay Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Karamelli Revani Tarifi ve Malzemeleri

Karamelli Revani Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Karamelli Elma Tarifi ve Malzemeleri

Karamelli Elma Tarifi ve Malzemeleri